f t g m
Copyright 2022 - @Lelienhuyze.nl

De RegenboogLelie nr 10, oktober 2021

 

 

Beste medebewoners,

De zomer is voorbij en de activiteiten barsten weer los. We doen kort verslag van onze Burendag op 26 september en de Wijnproeverij van 9 oktober. Yvonne Matters, onze kasteel-keukenprinses, deelt een recept met ons. We hebben op pleintje Oost de eerste resultaten van het tegelwippen en hebben gevraagd naar het vervolg. We hebben gesproken met de initiatiefnemers van Samen Slim Rijden. Het initatief loopt nu een half jaar, hoe gaat het er mee? We krijgen een uitnodiging om mee te praten aan de dorpstafel over Wonen, Ontmoeten en Leefomgeving. Een update over de pelletkachels in Heesterburgh.  En last but not least: we hebben een nieuw bestuur VVE Leliënhuyze!


Burendag

Zaterdag 25 september was het Burendag bij ons. Het was heerlijk zonnig weer en de opkomst was groot.

Wat was het gezellig op ons binnenplein. De hapjes en drankjes werden verzorgd door de feestcommissie.

 

Wijnproeverij

Het wijnteam, bestaande uit Huug de Graaf, Yvonne Matters, Theo van Horck en Els Niessen, heeft voor de eerste keer een wijnproeverij georganiseerd op zaterdag 9 oktober. We waren met 36 personen te gast in de parkeergarage van toren 1. Van ‘s middags half vijf tot ‘s avonds 10 uur, hadden we nodig om van alle wijnen en gerechten te genieten.

Huug de Graaf is wijnimporteur en had 22 mooie wijnen uitgezocht om te proeven.

Yvonne Matters, onze kasteel-keukenprinses (vinoloog en kok), verzorgde bijpassende hapjes en gerechten. De recepten zijn terug te vinden op deze website. 

Naar de recepten >>

 

De eerste tegels zijn gewipt! 

John Branderhorst en Gilinde Geldrop

Na jullie enthousiaste reactie tijdens de ledenvergadering zijn de tegelwippers aan de slag gegaan. Op het pleintje Oost is nu één van de drie groene stroken gerealiseerd. Meer dan 100 klinkers zijn gewipt en verruild voor mooie planten waar we het hele jaar van kunnen genieten en die tegen een stootje kunnen. Samen met de bewoners van pleintje Oost gaan we de andere twee borders op 13 november realiseren. 

Naast het nieuwe groen is het resultaat van deze acties ook een draaiboek, plantenlijst en kostenplaatje. Een mooie basis om volgend jaar andere groene initiatieven op ons mooie kasteel te kunnen ontplooien. 

Als je ook wil helpen op 13 november meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

  

Nieuw bestuur VVE

Donderdag 28 september is in een Zoom-meeting het nieuwe bestuur gekozen. We hadden voldoende quorum (ca. 60 % van de eigenaren was aanwezig). De aanwezigen hebben zonder tegenstemmen voor alle 5 kandidaten gekozen: Ton Stouten, Pieter Kemper, Wil Kuster, Theo van Horck en Els Niessen.

Eén van de veranderingen die dit bestuur doorvoert, is dat de bestuursvergaderingen openbaar zijn en dat er verslaglegging van is. Met andere woorden, wil je erbij zijn, dan ben je welkom (na aanmelding uiteraard!).  De agenda en verslaglegging wordt via Panen verspreid.

 

Even voorstellen: ik ben Yvonne Matters en woon samen met Hans nu 3 jaar in ons mooie kasteel. 25 jaar geleden heb ik mijn koksdiploma gehaald en daarna zo’n kleine 10 jaar kookles en kookworkshops gegeven. Ik kook nu alleen nog hobbymatig. In september heb ik mogen koken bij de Wijnproeverij (de recepten staan nog steeds op deze website (Naar de recepten >>). Eén van de desserts was een kastanje-crème brulée. Met de ingrediënten die je daarvan overhoudt (eiwitten en kastanjepuree) kun je nóg een heel lekker toetje maken.

In de volgende Nieuwsbrief wil ik over kookboeken schrijven die nu hip and happening zijn. En ik deel dan 1 van de recepten hieruit. Leuk voor de Kerst.

Petits monts blancs.

Ingrediënten voor ca. 8 stuks:

Meringues:

2 grote eiwitten

100 g fijne kristalsuiker of poedersuiker

 

Vulling:

250 g mascarpone

2 dl griekse yoghurt 10 % vet

2 tl fijne kristalsuiker

1 tl vanille-essence

(Suiker en essence mag ook worden vervangen door 1 à 2 zakjes vanillesuiker)

 

Afmaken met:

1 à 2 blikjes creme de marrons

Beetje poedersuiker

Bereidingswijze:

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de oven tot 150 graden.

Doe de eiwitten in een grote schone kom. Gebruik een mixer en mix 2 minuten op lage snelheid. Zet de stand op middelhoog en klop nog 1 minuut. Neem dan de hoogste snelheid en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en pieken vertoont. Klop er daarna beetje bij beetje  ongeveer een eetlepel tegelijk  op hoge snelheid de suiker door tot een stijf, glanzend mengsel ontstaat. Zorg ervoor dat de suiker helemaal is opgelost.

Leg 8 opgehoopte eetlepels eiwit met gelijke tussenruimte op de bakplaat. Hol ze met de achterkant  van een lepel uit tot het er uit ziet als een nestje (er moet ruimte zijn om op te vullen).

Schuif de bakplaat midden in de oven, verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 140 graden, en laat ze 30 a 40 minuten staan. Zet de oven dan uit en laat de meringues in de oven helemaal afkoelen (duurt ongeveer 4 uur).

Bewaar de meringues het liefst in een blik of plastic doos, of vries ze in.  Ze zullen zeker een week houdbaar zijn.

Verdeel voor het opdienen de kastanje[uree over de meringues. Meng de ingrediënten voor de vulling en verdeel het mengsel over de kastanjepuree. Strooi er wat poedersuiker overheen en zie hier een mooi besneeuwd bergje.

 

Uitnodiging deelname dorpstafel Wonen, Ontmoeten en Leefomgeving

John Branderhorst

Waar: ’t Veerhuis in Bokhoven

Wanneer: 10 november 2021, 19.30- 21.30uur, Inloop met koffie/thee/gebakje vanaf 19.00uur

Na lange tijd is het nu gelukkig weer mogelijk om de beloofde dorpstafel te organiseren, waar we met elkaar in gesprek gaan over Wonen, Ontmoeten en Leefomgeving. De bestuursraad nodigt u hier van harte voor uit.

Na een korte terugblik op de drukbezochte dorpstafel van januari 2019 waarin we samen bedachten wat er nodig is om ‘Lekker lang, prettig en gezond te leven in Engelen, Bokhoven en Haverleij’, zoomen we in op de resultaten van de Vragenlijst Wonen, de kansen in onze dorpen voor meer Ontmoeten en een fijne Leefomgeving. We doen dit aan de hand van een aantal korte inleidingen, gevolgd door vragen waarmee alle aanwezigen aan het werk gezet worden; denk hierbij aan vragen als: Wat kunnen we in Engelen doen om te zorgen voor meer doorstroming op de woonmarkt? Om plekken te creëren voor jonge mensen voor jonge gezinnen? Passende woonruimte voor ouderen? Welke ideeën zijn er onder onze bewoners om de biodiversiteit in onze dorpen verder te bevorderen? En hoe kunt u hier zelf in uw eigen omgeving aan bijdragen? Welke bomen willen we waar extra of terug planten? Welke plekken of manieren zouden we graag zien om elkaar te ontmoeten? En welke activiteiten zouden we graag in onze dorpen meer en vaker willen organiseren? Zin om mee te doen?

Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je naam (voornaam en achternaam), emailadres, ovv Deelname Dorpstafel 10 november 2021. En kom je als bezoeker of wil je mee helpen met de organisatie? Heel fijn, vermeld dat er zeker even bij!

Namens de bestuursraad, Yvonne Schram, John Branderhorst, Margo van den Oord.

 

Pelletkachels Heesterburgh in gebruik

Luuk Niessen

Als bewoners van Leliënhuyze zult u zich ongetwijfeld de commotie nog herinneren toen ontdekt werd dat de fa. Heijmans voor de verwarming van de appartementoren Heesterburgh, gekozen had voor een pelletverwarming eind 2019. Deze commotie resulteerde in een petitie die tot de gemeente politiek ’s-Hertogenbosch reikte en brede steun kreeg. 

N.a.v. deze petitie heeft Heijmans een informatie middag georganiseerd waarin zij hebben aangetoond dat de door hun gebruikte pelletketels geen vervuiling in de vorm van fijnstof plaats vond. Omdat de petitie zich ten onrechte richtte op de mogelijke vervuiling van deze pelletverwarming heb ik deze petitie ingetrokken.

Nu, rond de oplevering van de 28 appartementen van de fraaie toren, heeft John Branderhorst namens de deelbestuursraad Engelen / Bokhoven in samenspraak met de projectleider van Heijmans, dhr. Aris van Galen, een bezoek georganiseerd aan de toren met zijn pelletketels. Op 26 oktober is een vertegenwoordiging van 6 man, waaronder 3 aankomend bewoners, John Branderhorst, één ander lid van de bestuursraad en ik. Het was een interessant bezoek waarbij we omstandig werden geïnformeerd door de directeur van de firma die de ketels heeft geleverd.

In de relatief kleine ketel ruimte stonden drie compacte stookketels die modulair de 28 appartementen verwarmt. Het modulair verwarmen betekent dat afhankelijk van de vraag naar warmte vanuit de appartementen, één twee of drie ketels automatisch worden gestart. Dit gehele proces wordt door de leverancier 24 uur per dag gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. Het was voor mij leuk te horen dat n.a.v. mijn petitie, de firma Heijmans toch heeft besloten om op iedere ketel een extra fijnstoffilter aan te brengen. Mede door deze filters is vanuit de huidige installatie geen vervuiling door fijnstof meetbaar.

De ketels branden zonder enig spektakel, geen vuur of rook te zien, en door een wirwar van leidingen gaat het warme water naar alle appartementen. In de appartementen wordt de warmte gescheiden in stromend water voor keuken en douche en voor warmte afgifte aan de vloerverwarming. Per woning wordt de gebruiksafname geregistreerd en uiteraard in rekening gebracht.

Natuurlijk is ook het onderwerp bio massa gepasseerd, dit blijft een discutabel onderwerp maar voor een periode van twintig jaar wordt de levering van pellets gegarandeerd.

 

Samen Slim Rijden

Sinds 16 april dit jaar is het initiatief Samen Slim Rijden van start gegaan. Er zijn in Engelen 3 elektrische deelauto’s in gebruik genomen. Het initiatief is gestart met 2 Volkswagens ID.3 en 1 Nissan LEAF. Ze staan in het Slot en op Kasteel Wuyvenhaerd.

We hebben de projectleider, Bram Veldhuis, gevraagd, hoe het – na een half jaar – gaat met Samen Slim Rijden.

“Samen Slim Rijden Haverleij is de opstartfase voorbij. We hebben ondertussen een stabiele groep gebruikers die langzaam groeit. Zowel het aantal gebruikers groeit als ook het gebruik van de auto’s door bestaande gebruikers.

Zodra er een laadpaal beschikbaar komt in Velderwoude wordt daar een extra auto bijgeplaatst. We gaan ook een €0,00 euro abonnement toevoegen in Haverleij: Er zijn dan geen vaste kosten per maand en alleen flexibele kosten voor het gebruik van de auto (per uur en per kilometer). Natuurlijk zijn de andere abonnementen ook nog steeds beschikbaar. Deze zijn interessant voor bewoners die vaker gebruik maken van de deelauto. De elektrische deelauto is voordeliger tot ongeveer 15.000 km per jaar.

Daarnaast komt er op termijn definitief een auto bij kasteel Oeverhuijze en waarschijnlijk op kortere termijn ook bij Heesterburgh.

Bij voldoende belangstelling vanuit Lelienhuyze kan daar natuurlijk ook een elektrische deelauto worden geplaatst.”

 Wil je meer weten? Wil je meedoen?  Meer informatie is te vinden op https://haverleij.samenslimrijden.nl.

Colofoon:

De redactie wordt gevormd door Els Niessen en Pieter Kemper. Heb je een bijdrage? Wil je op de verzendlijst voor de nieuwsbrief? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.