f t g m
Copyright 2021 - @Lelienhuyze.nl

De RegenboogLelie nr 1, december 2020

Inleiding

Voor je ligt de eerste Nieuwsbrief waarmee we gaan proberen om belangrijke, nuttige en leuke info van en over ons kasteel en de bewoners te delen. De app wordt veel gebruikt, maar die voldoet niet in alle gevallen en dit blad kan meer informatie kwijt. Dit periodiek zal ongeregeld verschijnen, afhankelijk van de ingestuurde kopij. Dus kom maar op. Wel wordt getracht minimaal 8 x per jaar uit te komen. ( Bijna) Alles wordt geplaatst.

De redactie respecteert de AVG richtlijnen dus alleen degene die zich uitdrukkelijk hebben opgegeven, ontvangen dit periodiek. Afmelden kan te allen tijden. Dit blad is  geen podium voor reclame.

De naam die is gekozen RegenboogLelie is gebaseerd op ons kasteel : Leliënhuyze maar ook op de gedachte dat de Regenboog een begrip is dat samenbundelt, ongeacht man, vrouw, transgender, kleur of een kleur, of politieke kleur. De foto hierboven kan per uitgave veranderen, afhankelijk van het jaargetijde of als iemand een andere mooie foto heeft.

Tot op heden verzorg ik ( Pieter Kemper) dit blad alleen, maar wie zin heeft om ook bij te dragen: graag. Dat geeft ook meer kleuring en voorkomt een eenzijdige benadering.

En als laatste: misschien geeft dit nummer ook een beetje verstrooiing in deze lastige Corona tijd.

Website Lelienhuyze.

Het beheer van de website www.lelienhuyze.nl is door Kars Wittens overgedragen aan Tim Verhoeven en Els Niessen. Ook deze Nieuwsbrief zal daar een plek krijgen. Zo zijn alle Nieuwsbrieven altijd terug te vinden.

Energielabel.

Circa 2 maanden geleden is door mij geadviseerd om het voorlopig energielabel dat dateert uit 2016 om te zetten in een definitief energielabel. Velen hebben dat gedaan maar wellicht nog niet iedereen. Dat kan nog vrijwel kosteloos tot en met 31 december. Daarna kost het ca € 190- 200 omdat er een verplichte schouw door een erkend bureau moet worden verricht. Een motie vanuit de Tweede Kamer om hier uitstel op te verlenen, heeft minister Ollongren naast zich neergelegd. Het aanvragen moet met het DIGID. Het voorlopige energielabel is niet meer geldig en bij verkoop moet je over een definitief label beschikken. Een erkend label blijft 10 jaar geldig.
Voor diegenen die het nog niet gedaan hebben, je hebt nog circa 3 weken tot 31 december 2020. Even googelen op “energielabel” en je vindt de juiste informatie.

Energie transitie

Omdat de energietransitie de komende jaren veel aandacht zal krijgen probeert de redactie ook met regelmaat hierover een stukje in te ruimen.

Zoals je de afgelopen maanden hebt kunnen zien, heeft een aantal bewoners zonnepanelen geplaatst. De afgelopen maanden hebben zij daar de revenuen van kunnen plukken door een lagere energierekening. Andere initiatieven zijn er ook zoals de Bossche Windmolen West (BWW) die vanaf vermoedelijk augustus 2021 gaat draaien. Er komen in totaal 4 windmolens  langs de A59 en langs de Graaf van Solmsweg.  Alle molens zijn 177 meter en veel hoger dan de huidige windmolen bij Treurenburg (140 meter). Eén windmolen is van Bosschenaren die gezamenlijk  via een burgerinitiatief  eigenaar zijn. De andere 3 zijn eigendom Heineken. Dat zal wel leiden tot “horizonvervuiling” want we gaan die dingen echt wel zien vanuit ons kasteel. De juridische bezwaren zijn tot aan het hoogste rechtscollege afgewezen en de bouw gaat eerdaags beginnen. ( Gereed Q3  2021) Er zijn ook deelnemers vanuit de Haverleij aan dit project. Zij hebben bedragen geïnvesteerd in de windmolen en krijgen de komende 15 jaar goedkope stroom. Zonnepanelen leveren echter meer op.

Laadpalen buiten en binnen de garage.

Onze gemeente heeft de ambitie om snel over te gaan op elektrisch rijden. Daartoe heeft zij eerder een aanbestedingsprocedure gestart, die is gewonnen door Vattenfall.

 De consequentie hiervan is dat indien er een laadpaal nodig is in de openbare ruimte dat Vattenfall het enige bedrijf is dat deze plaatst, nadat de gemeente getoetst heeft of e.e.a. voldoet aan de gemeentelijke eisen. De aanvraag voor zo’n paal in de openbare ruimte ( bijvoorbeeld op pleintje vóór de slagbomen) moet dus bij Vattenfall gedaan worden. Voor plaatsing in de privé ruimten gelden deze eisen natuurlijk niet.
Ook in onze garage staan inmiddels diverse laadpalen ( privé ruimte). Gezien de snelle ontwikkeling is dit jaar besloten om voor het geheel rond laadpalen in onze garage een commissie te installeren die nu hard op weg is om een plan te ontwikkelen dat een gecoördineerde plaatsing moet garanderen.
Belangrijke vragen die beantwoord moeten worden zijn: is de inlaadcapaciteit van de stroomtoevoer voldoende, hoe staat het met de brandveiligheid, hoe worden kosten verrekend  etc…?

De definitieve voorstellen zullen door ons bestuur in de loop van 2021 gepresenteerd worden.

Schilderwerkzaamheden in de garage.

De schilderwerkzaamheden in de garage zijn afgerond maar de belettering van de windrichtingen maakte geen deel uit van de opdracht. Volgen informatie van 11 december zal deze beletteringsopdracht mogelijk gelijk oplopen met de aanbesteding van het schilderwerk aan de torens.

Tip:

Hoewel dit geen reclame podium is, kan het handig zijn om in het kader van verlaging van de energiekosten eens te kijken naar je energieleverancier. Door de Corona crisis is de gasprijs flink gekelderd. ( stijgt nu weer)  En vaak krijg je bij het wisselen van energieleverancier ook nog een welkomstbonus.
Alle reden om je lopende energiecontract eens tegen het licht te houden.  Besparingen van 200- 300 euro per jaar zijn niet ongewoon.

Tot slot.

De redactie wenst iedereen heel gelukkige en gezonde feestdagen.

Redactie adres:

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.